QUESTION

As-salāmualaykum Uztad

Saya ingin bertanya, seringkali saya ke masjid untuk melakukan sholat Juma’at. Malangnya ada kali yang saya lambat sampai ke masjid kerana hal yang tak dapat dielakkan. Saya pernah ternampak yang ada jema’ah yang tidak ada tempat untuk sholat atau untuk bersujud (contohnya kerana didepannya ada dinding atau tiang)
Boleh kah mereka sembahyang dalam keadan berdiri atau sujud yang tidak meletakkan dahi ke tanah sebagai contoh. Bagaimanakah cara terbaik yang mereka boleh melakukan sholat yang sah.

JazākAllāh Khayr Ustaz

ANSWERS

Wa alaikum salam saudara,

Dalam keadaan sedemikian, seseorang itu solat sahaja semampunya dengan apa cara yang dia mampu.Dia akan mendapat ganjaran solat Akan tetapi diwajibkan ke atasnya untuk mengulagi solat zohor selepas itu disebabkan solatnya tidak sempurna.