Email Answers

Membaca doa qunut ketika solat subuh

Saya ada soalan nak ditanya. Sekiranya kalau kita terlupa baca doa qunut ketika solat subuh dah kita terus rukuk , adakah solat kita sah ? Dan kalau kita dah rukuk dan kita naik balik untuk baca doa qunut , adakah solat kita sah jugak ? Apakah cara yang betul & sah sekiranya ia terjadi ?

read more

Women who shave their head completely bald

I read that for women it is haram to shave their head completely bald. But what if they have a mental heath problem where they subconsciously hurt themselves by pulling their hair? Can they shave their head so that they will not be able to pull and can focus on bettering themselves? Thank you.

read more

Septum piercing

I would like to ask. Is it haram to have a septum piercing? As far as I’m concerned, if it is for beautification purposes, and that I don’t do it only to represent another religion, it should be fine.Is that true?

read more

Observe proper istinja before prayers

I have a problem with my bladder where I will pee easily. Sometimes when I sujud, a little bit of pee will sometimes come out. That i understand I have to wudhu again. But what if there’s a time when I don’t realize that I’ve peed? Will my solat count?

read more

Advising my parent

I have never seen my parents praying for the whole 19 years of my life. This Ramadhan, like every other Ramadhan, they neglect their fast. For the first time recently, I tried to confront my mother but it only ended up in a big argument where she scolded me and told me that I have no rights as a child to confront her about these matters. What should I do?

read more

Permissibility to perform prayers

I have learnt previously that blood that does not exceed the estimated size of a 50-cent coin is forgiven. Example: My hand is bleeding a lot which exceeds the stated amount above. A few drops of blood dropped onto my pants which when accumulated is smaller than the size of a 50-cent coin. Is the blood on my pants forgiven and be used in prayers? If the blood on my hand mixes with pure water (or any other pure liquid) dropped onto my shirt, is the mixture of blood and water on my shirt forgiven and be used in prayers?

read more

Eligibility for zakat

My bro just diagnose with Kidney cancer stage 4. In the household have his wife , daughter (15yrs),son & menantu & cucu (4 mths). Everyone not working. Son still looking for job. His eldest daughter earns about $4500/mth, has her own house with 2 children (3yrs & 2 mths). Is he eligible for zakat? If yes, under which asnaf? I always pay zakat and distribute to the 8 asnaf. I want to give my zakat to him, if he is eligible. Can I give him the full amount or only 1/8 of my zakat? Is it necessary for us to give to all 8 asnaf or just 1 asnaf if we choose. Example like this year can I give my full zakat to my bro?

read more

Fidyah and Qadah Solat

I have not been paying my fidyah and Qadah Solat since baligh. Im 28 years old now. Kindly advise if i could pay my fidyah in installment as i can’t afford to pay all at one time. Thank you.

read more

Tidak Memberi Nafkah

Saya serang wanita bujang mempunyai seorang adik yg sudah berumahtangga (menetap bersama saya & ibu & 2 adik beradik lelaki lain yg bujang) tetapi mengabai tanggungjawab sebagai seorang suami & bapa ie; tidak memberi nafkah, mengongkong isteri (adik ipar saya) serta menghalang ke rumah orang tuanya, hampir setiap minggu bergaduh di dalam rumah….

read more

Menjatuhkan Talaq

QUESTION Salam Ustaz, Benarkah automatik jatuh talaq sekiranya isteri menolak untuk berjimak bersama suami selama 6 bulan atau lebih? Tidak ada sebab munasabah beliau menolak permintaan batin saya. Beliau tidak uzur, tidak sakit atau apa2. Biasanya alasan yang...

read more

Tidak ada cukup ruang bila hendak sholat Juma’at

Saya ingin bertanya, seringkali saya ke masjid untuk melakukan sholat Juma’at. Malangnya ada kali yang saya lambat sampai ke masjid kerana hal yang tak dapat dielakkan. Saya pernah ternampak yang ada jema’ah yang tidak ada tempat untuk sholat atau untuk bersujud (contohnya kerana didepannya ada dinding atau tiang) Boleh kah mereka sembahyang dalam keadan berdiri atau sujud yang tidak meletakkan dahi ke tanah sebagai contoh. Bagaimanakah cara terbaik yang mereka boleh melakukan sholat yang sah.

read more

Removing Tattoos

Im asking on behalf of my fiancee. She is a muallaf. Before she converted to islam, she had a tattoo done on her forearm. after converting, is it a must or sinful for her to go for a tattoo removal?

read more

Medication for haidh during umrah

I will be going to Umrah some time this year. I am worried that my haidh will come during the time I perform my Umrah. I heard that some people take some kind of hormone pills to delay their haidh. From my knowledge, such pills have side effects and that it’s not 100% guaranteed the haidh won’t come at all even after taking it. I would like to know more about this – whether it’s haram or permissible, whether it’s a must to take the pills or whether it’s up to individual. It would be nice if you could elaborate more on this.

read more

Performing Qadha prayers

My question is that I am busy these days because I have came in another country and I am unable to pray at time I usually pray Qadha but I don’t feel good while praying Qadha because I think people who pray at time given for Salat are more closer to ALLAH but I am so busy that I can’t pray at time but I want to have same reward for Qadha salat as other people who have for praying at time but for me this is impossible sometimes and I want to be same close to ALLAH as others are who pray on time. And maybe I will stop praying even Qadha if I think they receive more reward than me please help me.

read more

Berkenaan dengan perkerjaan bouncer di kelab malam

Saya ingin bertanya, saya dan suami baru dua tahun berkahwin. Kerana perlukan extra financial support untuk rumah kami, dia terpaksa mengambil kerja part time malam selepas kerja full time. Tetapi, kerana tak banyak pilihan kerja malam yang sesuai dengan masa, dia telah mengambil kerja sebagai bouncer di sebuah kelab malam.

read more

Hukum menikahi wanita yang hamil daripada zina

Saya ingin bertanya tentang wanita hamil 4 bulan dan bernikah dalam keadaan hamil, ada kah pernikahan itu sah? Dan bila anak itu sudah lahir di binte kan dgn nama bapaknya, adakah salah atau tidak ustaz di binte kan nama bapaknya atau perlu ia nya ditukar?

read more

Other forms of rituals

I Am 22 years old currently in KL. I am unsure about something that going on with my life. I personally feel like its totally against islam. Hope that anyone could give me a proper answer for my question…..

read more

Berkenaan dengan mengatakan tidak sah dalam hati oleh pengantin

Saya nak bertanya tentang diri saya. Saya baru bernikah tahun lepas. Semase suami saya akaq nikah dan bila tok kadi cakap sah dalam hati saya , saya berkata tidak sah. Tapy saye tidak sengaje . Saya cuba tanya kawan saya perkara ni tapy die cakap kena tanye ustaq . Saya nak tawu pernikahan saya sah atau tidak disebab kan saya berkata dalam hati.

read more

Vegetarian Food by Non-muslim

May I know if food that a Vegetarian Chinese family(whole family is vegetarian) cooks with halal ingredients is considered halal? They don’t use alcohol. All the ingredients are halal. Please advice. Thank you.

read more

Mendoakan pengampunan atas mereka yang belum masuk ke dalam agama Islam

Menantu saya seorang berbangsa India dan dia telah memeluk ugama Islam setelah bernikah dengan anak perempuan saya. Ibu bapanya adalah penganut ugama hindu. Soalan saya pada Ustaz, bagaimana-kah caranya untuk dia memohon kapada Allah swt untuk kedua ibu bapanya yang sedang sakit tenat, agar di permudahkan segala urusan mereka?

read more

Persoalan talak

Adakah sah dan jatuh talak itu apabila suami mengatakan “ok i will let u go” tanpa niat untuk menceraikan si isteri dan oleh kerana si isteri dalam kemarahan dan mendesak desak suami itu melepasknnya?

read more

Permissibility of breast enhancement surgery

I want to ask regarding law according to islam about breast enhancement surgery (plastic or fat transfer) for my case. A couple of years ago, I have a breast surgery that I have to remove a lump on my right breast (like breast cancer but its not) and it is due to medical condition and if it is not remove, it can be dangerous for me…

read more

Hukum kahwin dengan pasangan yang bukan beragama Islam

Saya seorang muslim tetapi menikahi wanita beragama Catholic. Kami nikah under civil marriage. Allahamdillilah recently dia convert to islam baru baru ini. Apa yang harus saya lakukan setelah dia memasuki Islam? Saya harus menikah lagi di ROMM dan bagaimana cara2nya. Saya sudah memiliki marriage certificate di civil marriage.

read more

Talak Dengan Sharat

2 hari lepas, semasa memandu ke suatu tempat, suami saya telah menelefon hp saya beberapa kali. Saya tidak dengar kerana under “silent mode”. Bila sedar, saya menyuruh anak saya (16 tahun) untuk menelefon abahnya. Suami saya berkata jika saya teruskan ke tempat tersebut dia akan ceraikan saya. Soalannya, adakah jatuh talak? Kalau ia, apakah yang harus kami lakukan untuk menyambung semula perkahwinan ini?

read more

Pernampakan

Saya ingin bertanya. Baru-baru ni, anak saya sering bermimpikan hantu. Dia sering juga menyatakan ade lembaga hitam yang memerhatikannya dari blok sebelah. Baru- baru ini, dia ada menelefon menyatakan die takut kerana ade bunyian kerusi ditarik dari dapur dah ruang makan. Bila diperiksa, dia nampak ada bayangan hitam berjalan di luar corridor rumah. Watu itu jam lima petang.

read more

Sihir

Ustaz, saya ada pertanyaan. Saya baru bernikah selama 3 minggu. Saya ada buat kesilapan dengan suami saya tapi saya dah minta maaf kepada suami dan keluarga. Tapi saya tak sangka benda jadi lebih teruk keluarga suami saya datang rumah saya dan menghina dan mengutuk saya abis abisan. Malangnya keluarga saya lebih lebih lagi ibu bapa saya hanya menunduk. Ustaz, ada kah keluarga saya dan saya dibuat orang?

read more

Is it wrong for me to pray for my ex-boyfriend to be my jodoh?

I’m a student age 18. Did Zina at the age of 15, for almost every week with my ex-boyfriend over a year. During that period of time, i still did my daily prayers and attend religious classes with him. I was also trying to teach him more about Islam and others but at the same time i did the wrong thing too. I realise what I did was wrong, I felt guilty, both of us regret what we’ve done. We’ve discussed about this before and telling each other that we should stop but then whenever we meet we will still continue doing the same mistake and it’s just so hard to control. Until, he broke up with me last year. I know there’s a reason for the break up, I am gratetful for that and I’ve learnt A LOT too.

read more

Black Shadows In Our New Home

We had shifted to our new home and when we did we did not recite any Dua selamat or recite the azan. Since then I have seen black shadows occasionally around the house. I tried telling my husband and but he doesn’t believe what I say. Please advise me on what can be done.

read more

Qadha Prayer

I wish to ask in regards to Qadha of my missing prayers. Since my baligh at the age of 15, till at least the age of 28, I have not been paying attention to my prayers. Totally jahil and not knowing the significant reason behind having the need to perform my prayers. I was not even practicing the other obligatory rituals of Islam, then. Alhamdulillah with God’s blessings, I returned to He’s path just about 5 years ago…

read more

Kursus di Masjid Khalid

Salam, ana mahu Tanya kalau ada kursus imam di masjid Khalid dan bagaimana caranya untuk dibimbing para ulama di masjd Khalid untuk menjad seorang pendakwah inshallah

read more